EVO 2017

Prethodnog vikenda (14-16 jul) održan je EVO turnir u borilačkim igrama koji se svake godine tradicionalno organizuje početkom ili sredinom jula u Las Vegasu, o čemu sam već pisao. Na glavnoj bini održana su nadmetanja u osam različitih video igara, uz mnoge manje turnire sa strane.


Prvo takmičenje koje je završeno bilo je u igri King of Fighters 14, veoma popularnoj u Kini, u kojoj svaki igrač sastavlja tim od tri različita borca. Nezvanično najbolji KoF igrač svih vremena je Kinez Xiao Hai koji je pred ovaj turnir objavio veoma arogantne izjave na Tviteru, tvrdeći da će ga sigurno on osvojiti jer ne vidi ko uopšte može da mu se suprotstavi. Međutim, u finalu je izgubio od svog kineskog zemljaka iz Tajvana, ET-a, što je samo jedan u nizu slučajeva da se zadovolji pravda u smislu da igrač koji se loše ponašao, verbalno vređao druge igrače ili organizatore turnira, na kraju izgubi na najbolniji način, u samom finalu.


Pobednik nadmetanja u Guilty Gear Xrd Revelator 2 bio je Japanac Omito, koji je u Top 8 pregazio sve protivnike, ispustivši samo jednu partiju, dakle zabeležio je skor od 9-1.


Razvojni studio Arc System Works, koji je napravio Guilty Gear, trenutno radi na dva velika projekta - Dragon Ball FighterZ koji je najavljen nedavno, i upravo najavljenoj igri Blazblue Cross Tag u kojoj će se u formatu 2v2 naći likovi iz tri različite igre - Blazblue, Persona 4 i Under Night in Birth Exe: Late.


Pobednik turnira u Tekken 7 je Korejac JDCR ali trejler koji je objavljen nakon samog turnira je svima oduvao mozak. Naime, novi gostujući lik u igri, nakon Akume/Goukija iz Street Fighter-a biće niko drugi do Geese Howard iz King of Fighters franšize.


Ovaj turnir je poslednji na kojem se održalo nadmetanje u Ultimate Marvel vs Capcom 3, pošto će sledeće godine izaći nova Marvel igra, Marvel vs Capcom: Infinite. Ono što je specifično za Marvel igre jeste da su u njima uvek dominirali Amerikanci, za razliku od bukvalno svih ostalih igara u kojima su najbolji uvek bili Azijati ili igrači iz nekog drugog dela sveta. Takođe, to je igra oko koje se oduvek dešavalo najviše kontroverzi, verbalnog vređanja između igrača, a dolazilo je čak i do fizičkih obračuna. U finalu je pobedu odneo RyanLV nad prošlogodišnjim osvajačem i verovatno najuspešnijim igračem u takmičarskoj istoriji UMvC3, Krisom Džijem.


Injustice 2 je igra napravljena od strane Netherrealm Studios, koji je poznat po serijalu Mortal Kombat. Međutim, u igri Injustice figuriraju likovi iz DC stripovskog univerzuma, poput Betmena, Supermena i drugih. Pobednik je bio mladi Amerikanac Dragon što je svojevrsno iznenađenje jer je glavni favorit i nekrunisani kralj igara koje pravi Netherrealm, Sonic Fox, završio tek na petom mestu.


Konačno, najveći turnir, onaj u Street Fighter V, osvojio je legendardni japanski igrač Tokido. U finalu je pobedio Amerikanca Punk-a, što je zapravo iznenađenje jer je ovaj mladi šaban dominirao od početka godine pa sve do sada. I ovde je na neki način pravda zadovoljena jer je Punk poznat po nepoštovanju svojih protivnika i tzv. teabagging-u tokom meča.


S obzirom na broj takmičara i gledalaca koji stalno raste, kao i na činjenicu da u narednom periodu treba da budu objavljene četiri potpuno nove igre, uz mnogo ekspanzija i dodatnih likova za već postojeće, može se reći da trenutno prolazimo kroz novo zlatno doba borilačkih igara.

Коментари

Популарни постови са овог блога

I videh konja bledog

Dead or Alive: gole ženske i lažni kung fu

Gradovi i himere Jovana Dučića